Sempati Veteriner Kliniği - 0.332 233 43 83 - Konya - İletişim Bilgileri
Ana Sayfa >>> Köpek >>> Köpeklerde Midenin Pylorik Stenozu
Köpeklerin midesi besinlerin sindirim işlevinin başladığı ve çok miktarda yiyecek maddesini alabilecek kapasitede kese benzeri bir organdır. Yiyecek maddeleri ağız yoluyla mideye geldikten sonra ortalama olarak 12 saat kadar midelerinde kalır. Mide, kasılma hareketleri ve özel iç yapısı sayesinde sindirim işlevini gerçekleştirirken içinde bulunan yiyecek maddelerinin bu işlev sırasında mideden bağırsaklara ya da besinlerin geliş yolu olan yemek borusuna geri kaçmasını önleyen kapak benzeri iki yapıya sahip. Bu kapak benzeri yapılardan midenin bağırsağa açıldığı yerde bulunan dairesel kas yapısındaki kapağa ‘pylorik sfinkter’ adı verilir.
Pylorik sfinkter kasılarak mide içeriğinin bağırsaklara vaktinden önce geçmesini önlerken, midedeki işlev tamamlandığında gevşeyerek mide içeriğinin bağırsağa geçişini sağlar. Bazı durumlarda bu pylorik sfinkter kasılıp spazm geçirebilir ve stenoz adını verdiğimiz bir şekilde mide bağırsak geçişini daraltabilir. Küçük ırk köpekler ve özellikle bunların asabi olanları bu tarz problemleri daha çok yaşamaktadırlar.
Bu hastalığın en belirgin semptomu yemek yedikten sonraki 1-2 saat içinde görülen kusmadır. Kusulan mide içeriğinin neredeyse hiç sindirilmediğini ve neredeyse yendiği gibi durduğu gözleyebilirsiniz. Pylorik sfinkter her zaman bu problemi yaşatmayabilir ve bazı öğünlerde bu belirtiler gözlemlenmeyebilir. Aynı şekilde daha sıvı besinler, burada daralma meydana gelse bile geçebileceğinden, problem daha katı besinlerde daha net olarak gözlemlenebilir. Bazı durumlarda bu probleme bağlı olarak kilo kaybı da oluşur.
Bazı köpeklerde bu durum ara sıra ortaya çıkan bir problem olarak seyrederken, bazı köpeklerde kusma şiddetlenip pylorik sfinkterin kasılmaları sürekli bir hal alabilir.
Hastalığın teşhisi zor olmakla birlikte hayvan sahibinden alınacak dikkatli ve detaylı hastalık geçmişi kusmanın zamanı ve frekansı ile ilgili bilgiler aydınlatıcı olur. Midedeki daralmayı röntgenle tespit etmek de mümkün.
Hastalık teşhis edildikten sonra uygulanacak en etkin tedavi, daralmanın cerrahi yöntemle ortadan kaldırılması. Bu şekilde tamamen iyileşme sağlanır.
DİKKAT ! Bu sitede verilen bilgiler sadece tavsiye veya bilgilendirme amaçlıdır. Hiç bir zaman bir veteriner hekimi tavsiyesi niteliği taşımaz, veteriner hekimi tavsiyesi yerine geçemez. Site içeriğinin tümü, her ne kadar özenle seçilmiş bilgilerden oluşsa da, site tasarımcısı, bilgi kaynakları, proje sorumlusu, editörler ve sitenin hazırlanması ve yayınında görev almış diğer tüm kişiler olarak, içeriğimizdeki bilgilerin kesin olarak doğru olduğunu iddia etmiyor, bir bölümü ya da tümü yanlış veya hatalı olabilecek içerik için kesinlikle sorumluluk kabul etmiyoruz. Evcil hayvanınızın sağlığı için, kesinlikle bir veteriner kliniğine giderek, veteriner hekiminden tavsiye ve bilgi almanız gerektiğini önemle hatırlatıyoruz. Gerek içerik sağlayıcımız, gerekse bizler, bu sitede verilen bilgilerin kullanımı sonucunda doğabilecek her türlü olumsuzluğun sorumluluğunu açıkça reddediyor, her ne şekilde olursa olsun, bu siteye giren herkesin, bu uyarıyı okumuş olduğunu kabul ediyoruz.
|